亞洲世界歐洲北美
A
S
T
C
C
發行人/劉東光總會長
       日本新加坡越南印尼菲律賓泰國香港馬來西亞柬埔寨
TAIPEI TIME  
製 作/WEi
SITE MAP

 

名稱
亞洲台灣商會聯合總會
成立日
1993年7月20日
現任總會長
簡稱
ASTCC
會員數
2萬家
劉 東 光
會徽
stamp
地 址
5-29-15, SHIBA, MINATO-KU, TOKYO 〒108-0014 JAPAN
台北辦事處:台北市松江路75之1號11樓
照片

電 話

813-3457-0789  02-2508-0918
傳 真
813-3457-0837  02-2508-0919 
網 址
tcij88@gmail.com  vntt@ms47.hinet.net
秘書長
林瑞彬

第十四屆組織表

組織表

第十四屆理監事名單

list1 list2


亞總緣起

「風雲際會東南亞 台商開創新世紀 」。一九九O年代,台灣的企業面臨土地飆漲,勞工短缺,新台幣大幅升值等各種壓力,迫使企業必須走出台灣向外投資。台灣政府亦在此時推動南向政策,諸多台商配合此政策大力投資菲律賓、泰國、馬來西亞、印尼等東南亞國家。台商在這些國家的投資額均佔各國的前三名,台商在東南亞各國的人數日漸增多,也受到東南亞各國政府的重視。於是泰國、菲律賓、馬來西亞、印尼、新加坡等相繼成立台商會。台商會的成立讓在這些國家投資的台商除了有正常管道得到正確的投資消息外,台商會亦是投資國或台灣政府溝通的橋樑。台商會已受到各地台商的肯定及投資國政府的重視。

歷史沿革

在1990至1992年間,東南亞各國台商會相繼成立,但各國台商會互動不多,彼此亦缺乏聯繫,有鑑於此,泰國台灣商會聯合總會創會會長余聲清先生聯合菲律賓、馬來西亞、新加坡、印尼等諸國台商會的會長,倡組亞洲台灣商會聯合總會,獲得各國台商會的一致認同與肯定。余聲清先生亦與台灣政經濟部及僑委會聯繫,期望台灣政府能支持亞洲台灣商會聯合總會的成立。獲得時任經濟部部長的蕭萬長先生及僑務委員會委員長章孝嚴先生的極力支持。在余聲清先生熱心奔走,協商之下,1993年7月20日在台北麗晶酒店成立亞洲台灣商會聯合總會。由余聲清先生擔任創會的第一屆總會長,同時召開第一屆會員大會及理監事會,在會議中確立了亞總五大宗旨,其宗旨如下-
1、促進亞洲各國台商之合作,共謀發展工商業及開拓國際市場。
2、加強亞洲各國台商間之聯繫,互助與聯誼及交換工商管理與學術科技之經驗。
3、提供亞洲各國台商各種工商財經資訊,進而強化區域性經貿合作關係。
4、提升台商之國際地位並促進各國對台商權益之保障。
5、促進亞洲區域內社會文化之交流,以增進共同瞭解與經濟發展。

未來之路

亞總已歷十四載,在過去十三任總會長努力的經營,亞總各國台商會的總會長大力支持及各國台商的參與以及台灣政府各部會的支持下,亞洲台灣商會聯合總會日益狀大。會員國由原先的六個國家已增加到九個國家。目前的會員國有日本、香港、菲律賓、越南、泰國、馬來西亞、新加坡、印尼及柬埔寨等九個國家。會員家數已超過二萬家。各國台灣商會已受到當地國政府的重視。在各國已是一個極有份量的商會。在現有良好的基礎下,亞總今後努力的方向如下-
1、融入全球經濟體系
經濟全球化不僅只在於時勢與潮流,更是一種新的商機。亞總各國的台商更需要有「立足亞洲 放眼全球」的雄心。不僅在亞洲做生意,更要做遍全世界的生意。
2、扮演台灣經濟外交之尖兵
台灣的經貿實力舉世有目共睹,這是台灣最寶貴的資源。東南亞各國的台商在當地國政商界也保有良好的關係。今後應在此基礎上繼續深耕。以我們台商的經貿實力做後盾,以經濟突破外交上的困境,做台灣經貿外交的尖兵。
3、自我層次提升成為政府東南亞的智庫
亞總各國的台商會歷經十餘載的運作,還是以聯誼性質為主。今後宜強化各國台商會的功能,使之能更加受到當地國政府的重視,此外,亦能成為台灣政府制定東南亞政策時諮詢的對象。

積極培育新生代 融入本土社會


各國的台商有許多已落地生根。這些新生代有良好的教育背景,會說多國語言。在如此優異的條件下,應鼓勵他們融入當地社會,進而打入他們的上層社會。如此,台商在各國基礎更紮實,根基可雄固。十三年來,亞總在先進辛勤的扶持之下,一步一腳印地打造出今日的基礎。回首國去,展望未來,深信亞總在大家的支持與愛護之下必定更加茁壯。

歷任總會長名錄

榮譽總會長 
余聲清
創會總會長
榮譽總會長 
廖芳洲
第二屆總會長
名譽總會長 
王祿誾 
第三屆總會長
名譽總會長  
鍾錦富
第四屆總會長
名譽總會長 
詹德薰 
第五屆總會長
名譽總會長 
劉雙全 
第六屆總會長
名譽總會長  
鍾仕達
第七屆總會長
榮譽總會長  
呂春霖
第八屆總會長
名譽總會長 
陳坤煌 
第九屆總會長
名譽總會長  
潘漢唐
第十屆總會長
名譽總會長  
謝世英
第十一屆總會長
名譽總會長  
李芳信
第十二屆總會長
名譽總會長  
?盛涌
第十三屆總會長

 


亞總英文簡介

Introduction of “Asia Taiwanese Chambers of Commerce”

Establishment

The Asia Taiwanese Chambers of Commerce (ATCC) was established in July 1993 as a federation of the Asia’s Taiwanese Chambers of Commerce in the Asia region to promote and exchange the business information.?? The members of Asia Taiwanese Chambers of Commerce are from 9 countries in this region, including Thailand, Japan, Singapore, Malaysia, Indonesia, Philippine, Vietnam, Cambodia, Lao and Hong Kong area.

The Asia Taiwanese Chambers of Commerce (ATCC) was first organized by the Thai-Taiwan Business Association under the name of the Council of Taiwanese Chambers of Commerce in Asia (CTCC).? In July of 2005, the general meeting of CTCC has approved and changed the CTCC to “Asia Taiwanese Chambers of Commerce”.

Purpose

  1. To promote the cooperation in region’s Taiwanese Chambers of Commerce so as to expand the global markets.
  2. ?To strengthen the communication in region’s Taiwanese Chambers of Commerce so as to exchange information concerning industry and technology development in the region.
  3. To provide the economic and industry information in the region in order to strengthen the economic cooperation in the region.?
  4. To increase the international recognition to Taiwanese business community in order to safeguard the interests of Taiwanese business in the region country.
  5. To promote the cultural activities in the region so as to strengthen the economic understanding in the region.

Members

  1. The members of the Asia Taiwanese Chambers of Commerce (ATCC) are organized by the legal Taiwanese Business organizations in the region countries.
  2. The members of the Asia Taiwanese Chamber of Commerce (ATCC) are Taiwanese Chamber of Commerce, Taiwanese Business Associations and Organizations, registered and approved by the authority of region country.?
  3. If there is no national level of Taiwanese Chamber of Commerce in the region country, the provincial level or city level Chamber of Commerce could apply to the ATCC as the observer members.

Organization and Responsibility

The Asia Taiwanese Chambers of Commerce (ATCC) has a General Committee, organized by the committees. Each country member could recommend 15 representatives to join the ATCC General Committee.? The term of General Committee is one year, could be extended continuously.? The President, Honorable President, Vice President, Counselor, Senior Representatives consist as the committee of General Committee.

 

亞 洲 台 灣 商 會 聯 合 總 會 ASIA‘s TAIWANESE CHAMBERS OF COMMERCE
5-29-15, SHIBA, MINATO-KU, TOKYO 〒108-0014 JAPAN
Tel:813-3457-0789 Fax:813-3457-0837 email:tcij88@gmail.com
台北辦事處:台北市松江路75之1號11樓
Tel:02-2508-0918 Fax:02-2508-0919 email:vntt@ms47.hinet.net
2006-2007 COPYRIGHT©ASTCC. ALL RIGHTS RESERVED.